Pesticidy v zelenině a ovoci: 12 nejvíce stříkaných potravin a 15 téměř čistých, které nemusíte kupovat BIO

pesticidy

Každý den si vybíráme, co dáme na talíř. Ale věděli jste, že některé potraviny obsahují mnohem více pesticidů než jiné? Organizace Environmental Working Group (EWG) pravidelně sestavuje seznamy potravin s nejvyšším a nejnižším obsahem pesticidů. Tyto seznamy, známé jako "Špinavá dvanáctka" a "Čistá patnáctka", nám pomáhají lépe porozumět tomu, které plodiny je lepší kupovat v bio kvalitě a které jsou bezpečnější i v konvenční podobě.


pesticidy -2

Proč jsou některé potraviny plné pesticidů?

Pesticidy se používají k ochraně plodin před škůdci, chorobami a plevelem. Ovšem ne všechny plodiny jsou vůči pesticidům stejně odolné. Například ovoce a zelenina s jemnou slupkou nebo listová zelenina snadno absorbují chemické látky. Naopak plodiny s pevnou slupkou, jako avokádo nebo ananas, mají přirozenou bariéru, která brání pronikání pesticidů.

Dalším faktorem je způsob pěstování. Některé plodiny vyžadují intenzivnější postřiky, protože jsou náchylnější k napadení hmyzem nebo chorobami. Velkou roli hraje i zeměpisná poloha, počasí a intenzita zemědělství v daném regionu.


pesticidy -3

Špinavá dvanáctka: Potraviny s nejvyšším obsahem pesticidů

Tyto potraviny byste měli pokud možno kupovat v bio kvalitě, abyste minimalizovali příjem chemických látek.

  1. Jahody – Krásna sladké, ale plné chemických látek.
  2. Špenát – Listy snadno absorbují pesticidy.
  3. Zelená kapusta – Obsahuje stopy toxických látek.
  4. Broskve – Jemná slupka je magnetem na chemii.
  5. Hrušky – Stříkané, aby vydržely transport a skladování.
  6. Nektarinky – Podobně jako broskve velmi citlivé.
  7. Jablka – Oblíbené ovoce, ale jedno z nejvíce postřikovaných.
  8. Hrozny – Každá bobulka může obsahovat stopy pesticidů.
  9. Papriky a feferonky – I pevnější slupka je neochrání.
  10. Třešně – Lahodné, ale náchylné k chemické ochraně.
  11. Borůvky – Obvykle ošetřované pro delší čerstvost.
  12. Zelené fazole – Jedna z nejvíce chemicky ošetřovaných zelenin.

pesticidy -1

Čistá patnáctka: Potraviny s minimálním obsahem pesticidů

Tyto potraviny jsou bezpečnější i v konvenční kvalitě.

  1. Avokádo – Hustá slupka brání pesticidům proniknout dovnitř.
  2. Kukuřice – Obilnina s nízkým rizikem kontaminace.
  3. Ananas – Tvrdá slupka chrání šťavnaté jádro.
  4. Cibule – Obsahuje přírodní ochranné látky.
  5. Papaya – Exotická pochoutka s nízkou hladinou chemie.
  6. Mražený hrášek – Pěstovaný s minimem postřiků.
  7. Chřest – Přirozeně odolný proti škůdcům.
  8. Žlutý meloun – Pevná slupka zamezuje pronikání pesticidů.
  9. Kiwi – Chlupatá slupka působí jako ochranný štít.
  10. Zelí – Husté listy zabraňují absorpci chemikálií.
  11. Houby – Obvykle pěstované v kontrolovaných podmínkách.
  12. Mango – Sladké a bezpečné.
  13. Batáty – Odolné a méně náchylné k chemickému ošetření.
  14. Vodní meloun – Velká slupka chrání jeho šťavnatý obsah.
  15. Mrkev – Relativně bezpečná kořenová zelenina.

Jak se chránit?

  1. Kupujte bio: U „špinavé dvanáctky“ je to nejlepší volba.
  2. Pečlivě myjte a loupete: I u „čisté patnáctky“ je důležité odstranit nečistoty, například ponořením na 15 minut do jedlé sody.
  3. Podporujte lokální pěstitele: Menší farmy často používají méně chemie, ale není to zárukou.