Jak se vyhnout demenci ve stáří? 10 nejlepších potravin pro bystrou mysl

potraviny mozek -1

Věděli jste, že to, co dnes jíte, může přímo ovlivnit váš mozek za desítky let? Vědecké studie potvrzují, že strava bohatá na správné živiny je doslova palivem pro náš mozek. Nedávná rozsáhlá studie sledovala 3059 lidí od 40 až po jejich 70. narozeniny a výsledky jsou fascinující.

Podle této studie existuje velmi silná souvislost mezi kvalitou stravy a celkovou kognitivní výkonností ve věku 60 až 70 let. Lidé, kteří se dlouhodobě stravovali čistě a vyhýbali se průmyslově zpracovaným potravinám, měli výrazně lepší pozornost, pracovní paměť, rychlost zpracování informací a celkově vyšší kognitivní výkon než ti, kteří pravidelně konzumovali nezdravá jídla.

Není však důvod k obavám, pokud se váš jídelníček občas neobejde bez hříchu! Klíč k bystré mysli i ve vyšším věku totiž spočívá v tom, jaká jídla přidáváte. Pojďme se podívat na ty nejlepší potraviny, které pomáhají udržet váš mozek v TOP kondici, a zjistit, jak konkrétně působí na naše kognitivní zdraví.

potraviny mozek -4

1. Borůvky

Borůvky jsou plné flavonoidů – skupiny silných antioxidantů, které snižují oxidační stres a zánět v mozku. Podle studií mohou zlepšovat komunikaci mezi neurony, což podporuje paměť, učení a celkovou kognitivní funkci. Flavonoidy v borůvkách také podporují růst nových mozkových buněk a zlepšují prokrvení mozku, čímž zvyšují přísun kyslíku.

Tip: Borůvky jsou ideální do smoothie nebo jako součást snídaně s jogurtem. Kombinujte je s oříšky, které dodají zdravé tuky, aby se flavonoidy lépe vstřebaly.

2. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou jednou z nejlepších potravin pro mozek díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, konkrétně kyseliny alfa-linolenové (ALA). Omega-3 jsou klíčové pro strukturu neuronů a podporují komunikaci mezi mozkovými buňkami. Pravidelná konzumace vlašských ořechů může snižovat riziko Alzheimerovy choroby a zlepšovat paměť.

Tip: Zařaďte hrst vlašských ořechů do odpolední svačiny nebo je přidejte do salátů. Pro nejlepší vstřebání omega-3 je kombinujte s potravinami bohatými na vitamín E, například špenátem.

3. Listová zelenina (špenát, kapusta, rukola)

Listová zelenina je bohatá na vitamín K, lutein, folát a beta-karoten, což jsou látky, které mají neuroprotektivní účinky. Vitamín K podporuje syntézu tuků nezbytných pro mozkovou hmotu, folát pomáhá regulovat hladiny homocysteinu (aminokyseliny spojované se zhoršováním paměti) a lutein chrání mozkovou tkáň před poškozením.

Tip: Konzumujte listovou zeleninu čerstvou v salátech nebo přidejte do smoothie. Nejlépe působí v kombinaci s olivovým olejem, který podporuje vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.

4. Tučné ryby (losos, makrela, sardinky)

Tučné ryby jsou bohaté na DHA a EPA – typy omega-3 mastných kyselin, které tvoří základní stavební kameny mozkové tkáně. Tyto kyseliny podporují neuroplasticitu, regulují zánětlivé procesy a snižují riziko kognitivního úpadku ve stáří. DHA je nezbytná pro tvorbu myelinové pochvy, která chrání nervová vlákna a umožňuje rychlejší přenos signálů mezi neurony.

Tip: Jezte ryby alespoň dvakrát týdně. Ideálně je připravujte v páře nebo pečené, aby se zachovaly zdravé tuky. Pro zvýšení účinku přidejte kurkumu nebo zázvor – obě byliny mají silné protizánětlivé účinky.

potraviny mozek -5

5. Kurkuma

Kurkuma obsahuje kurkumin – silný antioxidant a protizánětlivou látku, která snadno prochází hematoencefalickou bariérou a působí přímo na mozek. Podporuje tvorbu neurotrofického faktoru (BDNF), což je protein, který podporuje růst nových neuronů a zlepšuje paměť. Kurkumin také stimuluje detoxikaci a chrání před hromaděním amyloidu beta, který je spojen s Alzheimerovou chorobou.

Tip: Přidejte špetku kurkumy do čaje nebo ji použijte při přípravě pokrmů. Pro zvýšení vstřebatelnosti vždy kombinujte s černým pepřem (obsahuje piperin, který zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu).

6. Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatá na hořčík, železo, zinek a měď – minerály, které podporují mozkové funkce. Hořčík pomáhá při nervové komunikaci, železo zajišťuje správný přísun kyslíku do mozku, zinek podporuje kognitivní funkce a měď je důležitá pro neuronální aktivitu. Nedostatek těchto minerálů může vést k poruchám učení a paměti.

Tip: Přidejte semínka do snídaňové kaše nebo je zkombinujte s tmavou čokoládou pro maximální podporu kognitivních funkcí.

potraviny mozek -6

7. Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa (70 % a více) obsahuje flavonoidy, kofein a teobromin, které podporují prokrvení mozku a zlepšují kognitivní funkce. Flavonoidy stimulují neurogenezi (tvorbu nových neuronů) a zlepšují schopnost učení a paměti. Navíc působí jako antioxidanty a chrání mozkové buňky před poškozením volnými radikály.

Tip: Konzumujte malý kousek tmavé čokolády (20-30 g) denně. Nejlepší účinek má v kombinaci s ořechy a ovocem, které zvyšují vstřebávání flavonoidů.

8. Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na L-theanin, aminokyselinu, která podporuje uvolnění, aniž by způsobovala ospalost. L-theanin spolu s kofeinem zvyšuje aktivitu alfa vln v mozku, což zlepšuje soustředění a mentální bdělost. Zelený čaj je také plný antioxidantů, které chrání mozkové buňky před poškozením.

Tip: Pijte 2-3 šálky zeleného čaje denně. Kombinujte s citrusy, které zvyšují vstřebávání katechinů (antioxidanty v zeleném čaji).

9. Brokolice

Brokolice obsahuje vysoké množství vitamínu K a antioxidantů, které jsou klíčové pro kognitivní funkce. Vitamín K se podílí na syntéze sfingolipidů – typu tuku, který tvoří strukturu mozkových buněk. Antioxidanty v brokolici chrání mozek před oxidačním stresem a zpomalují neurodegeneraci.

Tip: Brokolici je nejlepší konzumovat lehce spařenou, aby se zachoval obsah živin. Skvěle se kombinuje s česnekem, který má další protizánětlivé účinky.

10. Celozrnné potraviny

Mozek potřebuje energii, a to ve formě glukózy, která je získávána z komplexních sacharidů. Celozrnné potraviny, jako je oves, hnědá rýže nebo quinoa, uvolňují energii postupně, což udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a podporuje dlouhodobé soustředění a kognitivní výkon.

Tip: Zkuste celozrnný chléb s avokádem nebo ovesné vločky s bobulovým ovocem pro vyváženou snídani.

 

 

Studie:

https://academic.oup.com/braincomms/article/5/5/fcad225/7246014