Farmářský vs. volně lovený losos: Jak poznat, který je opravdu zdravý a bezpečný pro vaše zdraví? + TIPY na nákup

jak vybrat losos 1 -6

Losos je často označován jako "superpotravina" díky svému vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, vitamínů a minerálů. 🐟 Nicméně ne každý losos, kterého najdete na pultech obchodů, je stejně kvalitní nebo bezpečný.

Velký rozdíl mezi farmářským a volně loveným lososem může mít zásadní vliv na vaše zdraví. Jak poznat, který losos je zdravý, bezpečný a stojí za vaši investici? 💰

Tento článek vás provede klíčovými rozdíly, označením na produktech a konkrétními tipy, jak si vybrat správně. ✅

jak vybrat losos 4

Volně lovený losos: Přírodní zdroj plný živin

Volně lovený losos žije v oceánech a řekách, kde se živí svou přirozenou potravou jako je kril, plankton, malí korýši a rybky. Právě tato strava zajišťuje, že volně lovený losos obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a imunitního systému.

Výhody volně loveného lososa:

  • Vyšší obsah omega-3 mastných kyselin: Volně lovený losos má přirozeně vyšší podíl omega-3 mastných kyselin oproti farmářskému lososovi. Omega-3 podporují zdraví srdce, snižují záněty a zlepšují funkci mozku.
  • Nižší obsah toxinů: Losos žijící ve volné přírodě má obecně nižší obsah škodlivých látek, jako jsou polychlorované bifenyly (PCB) a dioxiny. Tyto toxiny mohou ovlivnit hormonální rovnováhu a dlouhodobě zvyšovat riziko chronických onemocnění i rakoviny.
  • Bez chemikálií a antibiotik: Vzhledem k tomu, že volně lovení lososi nejsou chováni v intenzivním prostředí, kde by byly nutné léky a chemikálie, je jejich maso přirozenější a čistší.

Nevýhody:

  • Vyšší cena: Volně lovený losos je obvykle dražší než farmářský losos kvůli nákladům spojeným s jeho rybolovem a menší dostupnosti.
  • Dostupnost: Volně loveného lososa není vždy snadné sehnat a jeho dostupnost se liší v závislosti na sezóně.

jak vybrat losos 1

Farmářský losos: Rychlá výroba, ale za jakou cenu?

Farmářský losos je chován v kontrolovaném prostředí na rybích farmách, kde je krmen uměle připravenou směsí, často obsahující rybí moučku, oleje, kukuřici a někdy i geneticky modifikované složky. Kvůli intenzivnímu chovu, který může vést k nemocem a parazitům, jsou farmářským lososům často podávána antibiotika a pesticidy.

Výhody farmářského lososa:

  • Nižší cena a dostupnost: Farmářský losos je obvykle levnější a snadno dostupný po celý rok.
  • Snadná identifikace na pultech: Farmářský losos je obvykle dostupný ve většině supermarketů a často je také k dostání mražený.

Nevýhody:

  • Vyšší obsah toxinů: Farmářský losos má větší pravděpodobnost kontaminace PCB, dioxiny a dalšími toxiny kvůli prostředí, ve kterém je chován, a jeho stravě. Některé studie ukazují, že farmářský losos může mít mnohonásobně vyšší obsah toxinů než volně lovený losos.
  • Nižší výživová hodnota: Kvůli umělé stravě má farmářský losos nižší obsah omega-3 mastných kyselin a vyšší obsah omega-6, které mohou zvyšovat zánětlivé procesy v těle.

jak vybrat losos 1 -5

Jak poznat bezpečného lososa: Klíčové tipy

1. Pečlivě čtěte etikety a označení:

  • Volně lovený losos je často označen jako "wild-caught" nebo "volně lovený". Nejčastěji pochází z Pacifiku, tedy oblastí jako Aljaška, Kanada či Norsko. Tento losos obvykle nese certifikace jako MSC (Marine Stewardship Council), což znamená, že rybolov probíhal udržitelným způsobem a s ohledem na ochranu životního prostředí. Na českém trhu můžete tento losos najít pod značkami, které dbají na udržitelný rybolov, například Aljašský divoký losos.
  • Farmářský losos bude označen jako "farm-raised" nebo "chovaný na farmě". Často pochází z farem ve Skotsku, Norsku nebo Chile. Pokud chcete vybrat farmářského lososa, hledejte alespoň certifikace jako ASC (Aquaculture Stewardship Council), které garantují, že losos byl chován udržitelným a šetrným způsobem s minimálním dopadem na životní prostředí.

2. Barva masa:

  • Volně lovený losos má přirozeně sytější oranžovou nebo růžovou barvu (až do červena) díky konzumaci krilu a planktonu. Farmářský losos je často světlejší nebo dokonce bledší, protože je krmen umělou stravou. Výrobci farmářských lososů někdy přidávají do krmiva karotenoidy (zejména astaxantin, nebo pak vytvoří v syntetické v laboratoři), aby dosáhli sytější barvy masa, což může být matoucí, ale lákavější pro spotřebitele. Pokud je barva lososa příliš jednotná nebo příliš intenzivní, může jít o umělý zásah.

3. Textura a konzistence masa:

  • Kvalitní losos by měl mít pevné a pružné maso, které se při lehkém tlaku vrací zpět. Pokud maso lososa při dotyku zůstává promáčklé, může to být známka toho, že ryba není čerstvá. Farmářský losos má často měkčí maso kvůli vyššímu obsahu tuku, zatímco volně lovený losos bývá pevnější a méně mastný.

4. Vůně:

  • Čerstvý losos by měl mít příjemnou a jemnou rybí vůni. Pokud losos výrazně zapáchá rybinou nebo má kovový či zemitý zápach, pravděpodobně není čerstvý nebo byl nesprávně skladován.
  • Volně lovený losos bývá méně aromatický než farmářský, který může mít intenzivnější pach kvůli vyššímu obsahu tuku.

5. Certifikace a původ:

  • Kromě MSC a ASC certifikací hledejte označení, která se vztahují k udržitelnosti a kvalitě potravin. Například v České republice můžete narazit na certifikace BIO, což znamená, že ryby byly chovány podle ekologických standardů, které zakazují používání chemikálií a antibiotik. Pokud nakupujete lososa v biokvalitě, obvykle můžete očekávat vyšší standardy.

6. Mražený nebo čerstvý?:

  • Mražený losos může být skvělou volbou, zejména pokud je správně zamražen bez přidaných konzervačních látek. Mražení ihned po výlovu často zajišťuje zachování čerstvosti a výživových hodnot.
  • Na českém trhu jsou oblíbené značky jako Mylord nebo Norwegian Salmon, které nabízejí kvalitního mraženého lososa.

jak vybrat losos 3

Kde v Česku koupit kvalitního lososa?

  • Supermarkety: Řetězce jako GlobusLidlBilla nebo Kaufland nabízejí lososa jak farmářského, tak volně loveného. Většina supermarketů uvádí původ ryby a certifikace přímo na obalech, což usnadňuje rozhodování.
  • Farmářské trhy a specializované rybárny: V některých větších městech, například v Praze, Brně nebo Ostravě, najdete farmářské trhy nebo specializované obchody s rybami. Tyto trhy často nabízejí čerstvé produkty z volně lovených lososů z důvěryhodných zdrojů. Například Seafood Shop nebo Ocean48 jsou známé pro svůj široký výběr kvalitních mořských plodů.
  • Online obchody: Stále oblíbenější možností je nakupování lososa online. Webové stránky jako Rohlík.cz*Košík.cz a další* nabízejí různé druhy lososů, včetně těch certifikovaných jako volně lovení nebo BIO. Výhodou je široká nabídka, pohodlí a možnost číst podrobné informace o původu ryby.

Značky v obchodech

Na českém trhu existuje několik značek, které nabízejí mraženého volně loveného lososa bez přídatných látek. Zde jsou některé z nejvíce doporučovaných značek, které se zaměřují na kvalitu a čistotu surovin:

1. Mylord (Lidl)

  • Mylord je privátní značka řetězce Lidl, která nabízí mraženého volně loveného lososa, často pocházejícího z Aljašky nebo Norska. Tento losos bývá bez přídatných látek a je rychle zamražen ihned po výlovu, což zachovává jeho čerstvost a výživové hodnoty.

2. Ocean Sea (Lidl)

  • Ocean Sea je další značka v Lidlu, která se zaměřuje na mražené mořské produkty, včetně volně loveného lososa. Tato značka je známá pro svou cenovou dostupnost a zároveň vysokou kvalitu bez přidaných konzervantů.

3. Fjord (Penny Market)

  • Značka Fjord je k dostání v řetězci Penny Market a nabízí mraženého volně loveného lososa, často z certifikovaných udržitelných zdrojů. Losos Fjord je zamražen ihned po výlovu a neobsahuje přídatné látky.

4. Aljašský divoký losos (Globus)

  • Globus nabízí pod svou privátní značkou mraženého volně loveného lososa z Aljašky. Tento losos je ceněný pro svou čistotu, přírodní stravu a nepřítomnost konzervačních látek. Značka je často označována jako špička v kvalitě volně loveného lososa na českém trhu.

5. Nowaco (Makro, Billa, další obchody)

  • Nowaco nabízí volně loveného lososa, který je dostupný v mražené podobě. Tento losos je obecně dobře hodnocený pro svou kvalitu a neobsahuje žádné přidané látky. Nowaco nabízí lososa zamraženého krátce po výlovu, což udržuje jeho výživové hodnoty.

6. Royal Greenland (Tesco, Makro)

  • Royal Greenland je mezinárodní značka známá pro svou nabídku volně lovených mořských plodů. Jejich mražený losos je kvalitní, udržitelně lovený a zamražen ihned po výlovu, což zajišťuje jeho čerstvost a kvalitu bez přidaných konzervantů.

7. Alaska Seafood (specializované obchody)

  • Alaska Seafood je renomovaná značka specializující se na mořské produkty z Aljašky. Nabízejí vysoce kvalitního volně loveného lososa, který je zamražen hned po výlovu bez jakýchkoli přidaných chemikálií či konzervantů. Je často dostupný ve specializovaných obchodech nebo přes online prodejce.

Na co si dát pozor při výběru:

  • Čtěte etikety: Ujistěte se, že na obalu je uvedeno, že produkt neobsahuje přídatné látky (např. konzervanty nebo barviva) a že byl zamražen bezprostředně po výlovu.
  • Certifikace: Hledejte certifikace jako MSC (Marine Stewardship Council), které potvrzují, že ryba byla ulovena udržitelným způsobem a zaručují vyšší kvalitu.

Doporučení:

Pokud si vybíráte mraženého volně loveného lososa, sledujte nejen značku, ale i způsob balení a označení na obalu. Zmíněné značky mají dobrou reputaci na českém trhu, ale i zde platí, že nejlepší volbou je losos s minimálním zpracováním a co nejpřirozenější stravou.

jak vybrat losos 2

Co ještě vědět o konzumaci lososa?

  • Zdraví prospěšný losos by měl být součástí vyvážené stravy, ale měli byste si dávat pozor na častou konzumaci farmářského lososa kvůli jeho potenciálně vyššímu obsahu toxinů.
  • Doporučené množství pro konzumaci je 1-2 porce lososa týdně.
  • Pro maximální benefit je vhodné kombinovat volně loveného lososa s jinými zdroji omega-3, jako jsou ořechy nebo lněné semínko.

Shrnutí: Který losos je pro vás nejlepší?

Pokud vám záleží na zdraví a kvalitě, volně lovený losos je lepší volbou díky vyššímu obsahu omega-3 mastných kyselin a nižšímu obsahu toxinů. Je sice dražší, ale nabízí vyšší výživovou hodnotu a menší zátěž pro životní prostředí. Pokud však sáhnete po farmářském lososovi, věnujte pozornost certifikacím a původu, aby byla zajištěna co nejvyšší kvalita.

Správným výběrem lososa můžete udělat velký krok k lepšímu zdraví a udržitelnosti.