Jak žít déle, cítit se silnější a zůstat zdravější – začněte už dnes
Sardinie, ostrov v srdci Středozemního moře, patří mezi tzv. modré zóny – oblasti světa, kde se lidé dožívají nejvyššího věku v relativně dobrém zdraví. Nejde o náhodu ani o moderní medicínu. Tajemství spočívá v každodenním životním stylu založeném na jednoduchých, ale účinných návycích.
Místní obyvatelé si běžně udržují vitalitu do vysokého věku, trpí méně civilizačními chorobami a jejich „zdravý věk“ (healthspan) – tedy období života bez chronických nemocí – je mnohem delší než u většiny z nás. Vědecké studie (Poulain et al., 2004; Buettner, 2012) ukazují, že tento jev je výsledkem kombinace výživy, pohybu, sociálních vazeb a odpočinku.
Podívejme se na konkrétní sardinské zvyky a na to, co o nich říká věda – a jak je můžeme přenést do svého života.
1. Pecorino sardo – sýr plný vitamínu K2
Tradiční sardinský sýr Pecorino Sardo, vyráběný z nepasterovaného ovčího mléka, je bohatým zdrojem vitamínu K2 (forma menaquinon-7).
👉 Proč je K2 důležitý?
- Přesouvá vápník z cév do kostí – čímž zabraňuje arteriální kalcifikaci a podporuje hustotu kostí.
- Studie (Geleijnse et al., 2004, Rotterdam Study) ukázala, že vyšší příjem K2 byl spojen s až 50% nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
- K2 navíc synergicky působí s vitamínem D – což je kombinace klíčová pro prevenci osteoporózy.
Tip: Dejte přednost sýrům z mléka volně pasoucích se ovcí či koz. Pokud není dostupný Pecorino Sardo, hledejte sýry s označením raw, aged a ideálně z travního chovu.
2. Cannonau – víno s trojnásobkem polyfenolů
Sardinští muži i ženy si často dopřávají sklenku červeného vína Cannonau, které obsahuje až 3× více polyfenolů než běžná vína.
👉 Hlavní účinná látka: resveratrol
- Aktivuje gen SIRT1, známý jako „gen dlouhověkosti“.
- Podporuje mitochondriální funkci a buněčnou opravu (Baur et al., 2006).
- Polyfenoly snižují oxidativní stres a zlepšují pružnost cév.
Tip: Pokud pijete víno, volte kvalitní bio vína s vyšším obsahem polyfenolů a vždy je konzumujte při jídle. Doporučené množství: max. 1 sklenka denně u žen, 1–2 u mužů.
3. Každodenní chůze do kopce
Sardinie je hornatý ostrov – obyvatelé tak přirozeně každý den nachodí 5–10 km, často do prudkého kopce.
👉 Proč je to účinné?
- Chůze do kopce aktivuje zadní svalový řetězec (hamstringy, hýždě, lýtka).
- Studie ukazují, že pravidelná chůze snižuje inzulinovou rezistenci, zlepšuje mitochondriální hustotu a snižuje riziko kardiometabolických chorob (Colberg et al., 2016).
- Kombinuje efekt aerobního tréninku s posilováním.
Tip: Po jídle zařaďte alespoň 30 minut svižné chůze. Pokud nemáte kopce, využijte schody nebo běžecký pás s náklonem.
4. Hořké byliny – palivo pro játra a mikrobiom
Denní součástí sardinské stravy jsou hořké divoké byliny – čekanka, pampeliška, fenykl.
👉 Jejich účinky podle vědy:
- Stimulují tvorbu žluči a podporují detoxikaci jater.
- Obsahují inulin a další prebiotika – výživa pro prospěšné střevní bakterie.
- Studie potvrzují jejich protizánětlivý a antioxidační efekt (Ghaffari et al., 2021).
Tip: Přidejte hrst hořkých listů do salátů, polévek nebo smoothie. Vypěstovat pampelišku nebo čekanku můžete i v květináči.
5. Kváskový chléb z prastarých obilovin
Tradiční sardinský chléb Pane Carasau je vyráběn z prastarých odrůd pšenice a fermentován pomocí přírodního kvásku.
👉 Proč je zdravější než běžný chléb?
- Fermentace snižuje obsah antinutrientů (např. kyseliny fytové).
- Částečně rozkládá lepek, čímž zvyšuje stravitelnost.
- Kváskový chléb obsahuje více laktobacilů – probiotických bakterií.
- Studie (De Vuyst & Vrancken, 2017) prokazují, že kváskové pečivo zlepšuje glykemickou odpověď.
Tip: Vybírejte dlouze fermentovaný chléb z pšenice špalda, jednozrnka nebo emmer.
6. Odpolední klid – siesta pro nervový systém
Sardinští senioři i pracující lidé pravidelně po obědě odpočívají. Krátká siesta není projev lenosti, ale ochrana před stresem.
👉 Co říká věda:
- Krátký spánek (10–20 minut) zlepšuje paměť, kreativitu a metabolismus (Mednick et al., 2002).
- Odpočinek po jídle snižuje tzv. allostatickou zátěž – opotřebení organismu stresem.
- Podporuje aktivaci parasympatiku – klíčového pro regeneraci.
Tip: Pokud si nemůžete lehnout, dejte si alespoň 20 minutovou procházku bez mobilu.
7. Extra panenský olivový olej – tekuté zlato
V Sardinii je olivový olej všudypřítomný. Používá se nejen na vaření, ale hlavně syrový – na zeleninu, luštěniny či chléb.
👉 Klíčová látka: oleocanthal
- Působí podobně jako ibuprofen – přirozený protizánětlivý účinek.
- Chrání cévy před oxidací LDL cholesterolu (Visioli & Galli, 2002).
- Podporuje zdraví mozku a snižuje riziko neurodegenerativních chorob.
Tip: Vybírejte extra panenský olivový olej v tmavém skle, lisovaný za studena, s typicky „pepřovou“ chutí – znak obsahu oleocanthalu.